Dünya Bankası - World Bank

DÜNYA BANKASI - WORLD BANK Dünya Bankası,  dünyanın çeşitli ülkelerine sermaye programları için kredi sağlayan uluslararası bir fin...



DÜNYA BANKASI - WORLD BANK

Dünya Bankası, dünyanın çeşitli ülkelerine sermaye programları için kredi sağlayan uluslararası bir finans kuruluşudur. Birleşmiş Milletler‘in uzman kurumlarından bir tanesidir.
Dünya Bankası, dünyanın dört bir yanındaki gelişmekte olan ülkeler için hayati önem taşıyan bir mali ve teknik destek kaynağını oluşturuyor.

Dünya Bankası Grubu kendisini; 189 üyeli, 170’ten fazla ülkedeki personeli ve 130’u aşkın yerde ofisi olan, yoksulluğu azaltmak, gelişmekte olan ülkelerde refahı sağlamak için çözümler üreten küresel bir ortaklık olarak tanımlamaktadır. 5 kurumdan oluşur.

Dünya Bankası Kuruluş Tarihi: 1944
Dünya Bankası Üye Ülke Sayısı: 189
Dünya Bankası Genel Merkezi:Washington DC
Dünya Bankası Başkanı: Jim Yong Kim
Dünya Bankası Web Sitesi: worldbank.org


DÜNYA BANKASI GRUBU

Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD-International Bank for Reconstruction and Development):

Orta gelirli ülkelere kredi ve kalkınma yardımı sağlar. IBRD kendi fonlarının çoğunu uluslararası sermaye piyasalarında tahvil satışı yoluyla elde eder.


Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA – International Development Association):

Dünya Bankası'nın yoksulluğu azaltma misyonu desteklemede kilit rol oynar. Onun yardımı en yoksul ülkeler – kişi başına geliri $885’ten az olan – üzerindedir, ki onlara faizsiz kredi ve hibeler verir. IDA, kendi mali kaynaklarının çoğu için zengin üye ülkelerden – ve bazı gelişmekte olan ülkelerden – gelen katkılara dayanır.


Uluslararası Finans Kurumu (IFC – International Finance Cooperation):

Özel sektör yatırımlarını finanse ederek ve hükümetlere ve işletmelere teknik yardım ve bilgi sağlayarak gelişmekte olan ülkelerde büyümeyi destekler. Özel yatırımcılarla ortaklık halinde, IFC gelişmekte olan ülkelerde iş girişimleri için hem kredi hem de sermaye finansmanı sağlar.


Çok Taraflı Yatırım Garanti Kurumu (MIGA- Multilateral Investment Guarentee Agency):

Ticaret dışı risklerin neden olduğu zararlara karşı yabancı yatırımcılara garantiler sağlamak suretiyle gelişmekte olan ülkelerde doğrudan yabancı yatırımları teşvik eder. MIGA aynı zamanda gelişmekte olan ülkelerin yatırım imkanlarını desteklemesine teknik yardım sağlar ve yatırım önündeki muhtemel engelleri ortadan kaldırmak için hukuk hizmetlerini kullanır.


Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözümü Merkezi (ICSID- International Centre for Settlement of Investment Disputes:

Uzlaşma veya tahkim yoluyla yabancı yatırımcılar ile ev sahibi ülkeler arasındaki yatırım ihtilaflarının çözümlenmesi için imkan sağlar.



TARİHÇESİ

1944 yılında ABD’nin “Bretton Woods” kasabasında “Birleşmiş Milletler Para ve Finans Konferansı” düzenlenmiştir.

Konferansın amacı; II. Dünya Savaşı sonrası büyük zarar gören dünya ekonomisine yeni bir düzen getirmek, savaştan zarar görerek yıpranan bölgeleri kalkındırmak ve ekonomik istikrarı sağlamaktı.

Bu konferans ile Uluslararası Para Fonu“(IMF) ve Uluslararası Yeniden Yapılanma Ve Kalkınma Bankası adıyla Dünya Bankası kurulmuştur. Bununla birlikte 1946-1973 yılları arasında geçerli olacak olan “Bretton Woods Sistemi” ne (ayarlanabilir sabit kur sistemi) geçilmiş ve diğer ülke para birimleri dolara, dolar ise altına bağlı hale getirilmiştir.

Banka, 2. Dünya Savaşı’nın küresel ekonomide yaratmış olduğu tahribatı gidermek amacıyla kurulmuştur. Bretton Woods’da yapılan konferansın ardından 25 Haziran 1946 yılında Washington DC’de çalışmalarına başlamıştır.

Zaman içerisinde Marshall Yardımı ile Avrupa’nın kalkındırılması sağlanmış ve bankanın amaçlarında da bir takım değişimler olmuştur. Banka, gelişmekte olan ülkeler için kredi sağlayan bir kalkınma bankasına dönüşmüştür.


GÖREVLERİ

Aşırı yoksulluğu sona erdimek; 2030 yılına kadar dünya nüfusundaki yoksulluk oranını %3’e düşürmek.

Ortak refahı geliştirmek, her ülkede yaşayan en yoksul insanların %40’ının gelirlerinde artış sağlamak.


DÜNYA BANKASI YÖNETİMİ

Nihai Karar Makamı 

Dünya Bankası'nın hükümet hissedarları bir Guvernörler Kurulu tarafından temsil edilir. Genel olarak bu guvernörler bakanlardır, Maliye Bakanları veya Kalkınma Bakanları gibi. Guvernörler, Dünya Bankası'nda nihai politika belirleyicilerdir. Dünya Bankasının yıllık toplantılarında yılda bir kez toplanırlar.

Günlük Karar Verme 

Bakanlar yılda bir kez toplandığı için, özel görevlerini İcra Direktörlerine devrederler, onlar da Dünya Bankası’nda fiilen çalışırlar.
Dünya Bankası Grubunun her üye hükümeti, bir İcra Direktörü tarafından temsil edilir. En büyük beş üye – Fransa, Almanya, Japonya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri – birer İcra Direktörü atarlar, öte yandan diğer ülkeler 19 İcra Direktörü tarafından temsil edilir.


DÜNYA BANKASININ ÇALIŞMA BİÇİMLERİ  

Bankacılık:

Dünya Bankası'nın esas işi kalkınma projelerine kredi vermektir. Zaman içinde Dünya Bankası, kredi alanların ihtiyaçlarını karşılamak için birtakım kredi araçları geliştirmiştir. Dünya Bankası'nın başlıca iki kredi verme organı vardır – IBRD ve IDA.

Aracılık:

Diğer kalkınma finansmanı kaynakları, ikili anlaşmalar (yani iki ülke arasında kredi anlaşması) vasıtasıyla zengin ülkelerden, çokyanlı anlaşmalar (yani çok sayıda ülke arasındaki anlaşmalar) vasıtasıyla uluslararası kuruluşlardan veya ülke gruplarından, ihracat kredi kurumları veya özel sektörden sağlanan krediler veya hibeleri içerir.

Bağışçı:

Esas olarak bir kredi veren kurum olmakla birlikte, Dünya Bankası Grubu birtakım hibe kolaylıklarını da yönetmektedir. Kalkınma Hibe Kolaylığı, örneğin, kalkınma sorunlarını çözmek için yenilikçi yaklaşım ve teknolojileri deneyen pilot projeleri finanse eder. Dünya Bankası hibeleri kırsal kalkınma, sağlık, eğitim, ekonomi politikası, çevre koruma ve özel sektör kalkınması alanlarında projeleri desteklemiştir.

Danışmanlık:

Dünya Bankası danışmanlığı uzun yıllara dayalı kalkınma deneyimi, analizi ve araştırmasından kaynaklanır. Aslında Dünya Bankası, kalkınma ekonomisi, yoksulluk araştırması, ticaret, küreselleşme ve çevre alanlarında araştırmada dünyanın en büyük araştırma merkezlerinden biridir.
Dünya Bankası aynı zamanda sağlık, eğitim, beslenme, mali hizmetler, adalet, hukuk ve çevre konularında danışmanlık yapan özel departmanlara da sahiptir.

Bilgi kaynağı:

Dünya Bankası'nın ülkelerin kendilerine yardım etmesine yardım etme hedefine paralel olarak Dünya Bankası Enstitüsü, Bankanın eğitim organı, genellikle yerel araştırma ve öğretim kurumları ile birlikte, üyelerinin kalkınma becerilerini artırmak için öğretim ve bilgi programları sunar.
Dünya Bankası ayrıca uluslararası kalkınma hakkında bilgileri paylaşmak için veritabanları ve ağlar geliştirir ve muhafaza eder.
Dünya Bankası ayrıca uluslararası kalkınma hakkında bilgileri paylaşmak için veritabanları ve ağlar geliştirir ve muhafaza eder.

DÜNYA BANKASININ ÇALIŞAN PERSONEL SAYISI

Dünyadaki hemen hemen her ülkede yaklaşık 10.000 kalkınma uzmanı, Washington DC.’de ya da 100’den fazla ülke ofisinde olmak üzere, Dünya Bankası'nda çalışıyor. Aralarında ekonomistler, eğitimciler, çevre bilimciler, mali analistler, antropologlar, mühendisler ve diğer mesleklerden pek çok kişi vardır. Yaklaşık 3.000 personel gelişmekte olan dünyadaki ülke ofislerinde çalışıyor.
Becerilerini ve bankanın kaynaklarını, yoksul ve zengin ülkeler arasındaki ekonomik farklılıklar üzerinde köprü kurmak, zengin ülke kaynaklarını yoksul ülkelerin büyümesine dönüştürmek ve yoksulluğun sürdürülebilir bir şekilde azaltılmasını sağlamak için kullanıyor.

YORUMLAR

Ad

Araştırma,3,Ekonomi,1,
ltr
item
Blog Mehmet ÇOBAN: Dünya Bankası - World Bank
Dünya Bankası - World Bank
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEDtEdKg7pyhRbU7_jHvPp82x8qjmQgM9McfgjWSlJdFj4YQ8l6KhGD1KIfrz5aEUYkRk29N1wb2qeOU2c0jgNvBogG0MUDHbKHZdjcRuTkHZ077J6nHPNQ9kpCuTwtWPjUT52aGKSHOY/s1600/downloadfile-2.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEDtEdKg7pyhRbU7_jHvPp82x8qjmQgM9McfgjWSlJdFj4YQ8l6KhGD1KIfrz5aEUYkRk29N1wb2qeOU2c0jgNvBogG0MUDHbKHZdjcRuTkHZ077J6nHPNQ9kpCuTwtWPjUT52aGKSHOY/s72-c/downloadfile-2.png
Blog Mehmet ÇOBAN
https://blogmehmetcoban.blogspot.com/2019/03/dunya-bankasi-world-bank.html
https://blogmehmetcoban.blogspot.com/
https://blogmehmetcoban.blogspot.com/
https://blogmehmetcoban.blogspot.com/2019/03/dunya-bankasi-world-bank.html
true
3032697721233339548
UTF-8
Tüm içerikler yüklendi. Hiçbir içerik bulunamadı. Hepsini Gör Devamını Oku Cevapla Cevabı sil Sil Yazar : Anasayfa SAYFALAR SAYFA Hepsini Gör İLGİLİ YAZILAR KATEGORİ ARŞİV ARAMA TÜM YAZILAR Aradğınız kelime ile eşleşen içerik bulunamadıı. Anasayfaya dönmek için tıklayın... Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Az önce 1 ay önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 hafta önce Takipçi Takip İÇERİK KİLİTLİ Kilidi kaldırmak için lütfen içeriği paylaş Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Seç Tüm Kodlar Panoya Kopyalandı. Kodları kopyalamak için [CTRL]+[C] (vya CMD+C ile Mac) tuşlarına basınız.