KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR , NASIL ALINIR , ŞARTLARI NELERDİR ?

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR, NASIL ALINIR, ŞARTLARI NELERDİR? Kısa çalışma ödeneği; genel ekonomik, sektöre...


KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR, NASIL ALINIR, ŞARTLARI NELERDİR?

Kısa çalışma ödeneği; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle iş yerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın iş yerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, iş yerinde üç ayı aşmamak üzere (Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilir.) sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

Başvurular İŞKUR'a elektronik ortam üzerinden yapılıyor. İşverenin başvurabilmesi için; iş yerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın iş yerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması gerekiyor. İşçinin ödeme alabilmesi için de kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olup, son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olması şartı var.


KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ SÜRESİ, MİKTARI VE ÖDENMESİ

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez. 

Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir.

Kısa çalışmanın günlük, haftalık veya aylık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı işyerinin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak işverence belirlenir.

Kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gün gerekçesi “18-Kısa Çalışma Ödeneği” olarak bildirilir. 
Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır.

Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar. Bu bir haftalık süre içerisinde ücret ve prim yükümlülükleri işverene aittir.                                                                                                                      

Kısa çalışma yapan işçinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenir.

NE KADAR ÖDEME YAPILIYOR?

Buna göre; 2020 yılı için ödenecek bir günlük kısa çalışma ödeneği en az 58,86 TL oluyor. Aylık ödeme tutarı ise en fazla 4,414,40 TL..

BAŞVURU EVRAKLARI




YORUMLAR

Ad

Araştırma,3,Ekonomi,1,
ltr
item
Blog Mehmet ÇOBAN: KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR , NASIL ALINIR , ŞARTLARI NELERDİR ?
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR , NASIL ALINIR , ŞARTLARI NELERDİR ?
https://static.daktilo.com/sites/71/uploads/2020/03/22/large/kisa-sosyal-1-1584861337.png
Blog Mehmet ÇOBAN
https://blogmehmetcoban.blogspot.com/2020/03/kisa-calisma-odenegi-nedir-nasil-alinir-sartlari-nelerdir.html
https://blogmehmetcoban.blogspot.com/
https://blogmehmetcoban.blogspot.com/
https://blogmehmetcoban.blogspot.com/2020/03/kisa-calisma-odenegi-nedir-nasil-alinir-sartlari-nelerdir.html
true
3032697721233339548
UTF-8
Tüm içerikler yüklendi. Hiçbir içerik bulunamadı. Hepsini Gör Devamını Oku Cevapla Cevabı sil Sil Yazar : Anasayfa SAYFALAR SAYFA Hepsini Gör İLGİLİ YAZILAR KATEGORİ ARŞİV ARAMA TÜM YAZILAR Aradğınız kelime ile eşleşen içerik bulunamadıı. Anasayfaya dönmek için tıklayın... Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Az önce 1 ay önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 hafta önce Takipçi Takip İÇERİK KİLİTLİ Kilidi kaldırmak için lütfen içeriği paylaş Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Seç Tüm Kodlar Panoya Kopyalandı. Kodları kopyalamak için [CTRL]+[C] (vya CMD+C ile Mac) tuşlarına basınız.